Modell csoki

Mielőtt rátérnénk arra, hogy mi is az a modell csoki (más néven: plasztik csoki, csokigyurma stb..) szeretném kifejteni, hogy minden tévhit ellenére az általam készített és használt modellcsoki lehelet vékonyra nyújtható, hogy az újság betűi átlátszanak rajta, kiválóan formázható, nem kell száradási időt tartani, könnyen szinezhető és pár nap alatt a 20 °C fokon a külső felülete keményre szárad. Tapintása selymes, illata megmarad csokoládé illatúnak. Készítésénél nincs szükség kifolyt "zsiradék" felitatására, ami a csokiban benne van az a modell csokiban is benne marad. Egyszóval kitűnő anyag akár tortadíszek készítéséről, akár tortabevonásról legyen szó. Ezért nem értem, hogy nálunk miért övezi valami misztikus, ködös hangulat ellentétben a fondanttal és a cukormasszával, pedig ezek egészségesebb helyettesítője lehetne. Ezen weblap létrehozásánál ez inspirált engem, hogy egy kicsit eloszlassam a ködöt és népszerűsítsem a modell csokit mint igenis jól használható anyagot akár termelő üzemben akár otthon a konyhában.
E rövid bevezető után nézzük, miből tevődik össze a modell csoki. Két változata ismert az egyik az amerikai változat, ahol az olvasztott csokihoz kukorica szirupot adnak, a másik az európai változat, ahol a kukorica szirup nehezen beszerezhető, itt ezt vizzel, cukorral és glukóz sziruppal helyettesítik a rugalmas tartás és nyújthatóság megőrzése végett. És ennyi, semmi több hozzávaló nem kell.
Ami nagyon fontos, hogy ne próbáljunk modell csokit gyártani kiskereskedelemben kapható fehér csokiból, mert én már próbáltam, de az eredmény katasztrófális lett. Ezek után a bolti tej- és ét változatot már ki sem próbáltam, mert nem akartam újabb kudarcba futni. Én személy szerint a Callebaut termékeire esküszöm, ezek Magyarországon könnyen beszerezhetők és magas minőséget képviselnek.

Az általam használt receptet nem tudom itt megosztani, mivel a tökéletes eredmény elérése érdekében sok apró részletet kell figyelembe venni, de érdeklődés esetén egy személyes tanfolyan keretében szívesen megtanítok bárkit.

Remélem, hogy tapasztalataim megosztásával segíteni tudtam mindenkinek, aki nyitott e nagyszerű és egészségesebb anyag használatára.
Ha bármibe megakadnátok, szívesen segítek, lépjetek velem kapcsolatba.

Mindenkinek kellemes időtöltést kívánok: Havan Ágnes