Modell csoki színezése

 

A szivárvány minden színe kikeverhető a három elsődleges színből, ami a kék, piros, és a sárga.
A kívánt színek elérése rendkívül fontos a torta megtervezésekor, ezért tisztában kell lennünk a színek keverésének technikájával.
Ebben szeretnék segíteni pár hasznos információval.
A modell csokoládé színezése nem bonyolult feladat, végezhetjük akár gél vagy porfestékkel. Intenzív színek eléréséhez (sötétkék, meggypiros, fekete) ajánlatos a gél és porfesték együttes használata, mivel ezekhez sokkal több gél festék kell, ami megpuhíthatja a csoki állagát. Ha ez megtörténik, hagyjuk egy kicsit kihűlni, száradni a levegőn.
Az elsődleges színek közös jellemzője, hogy más színekből nem keverhetők ki, ezért ezek az alapszínek. Ha két elsődleges színt keverünk össze, akkor az azokból keletkező színeket másodlagos színeknek nevezzük. A kikevert színek árnyalata függ az egyes színek mennyiségétől. Például a sárga és kék keveréke adja a zöldet, de ha a kékhez kevés sárgát adunk, akkor sötétzöldet, míg fordított mennyiséggel almazöldet kapunk.
Nem túl bonyolult, mindenki idézze fel gyermek korát, amikor színes ceruzákkal egymásra színeztük a különféle színeket.
Tehát, a sárga és piros elsődleges színek összekeverésével narancssárgát kapunk, míg a sárga és kék színek zöldé változnak, ha egyesülnek, illetve a kék és piros színekből lesz a lila. Keverhetjük az elsődleges színeket a másodlagosakkal, így harmadlagos színeket kapunk. Ha a piros elsődleges színt vegyítjük a narancs másodlagos színnel sötét narancssárgát kapunk, vagy a zöld és a sárga keveréke a fűzöld, míg a piros és lila színek vegyítéséból lesz a püspöklila. Lehet, hogy ez első hallásra nehéznek tűnik, de segít az alanti pár kép:
    

    

Ha sikerült kitalálni milyen színt szeretnénk, akkor a csokoládét a következőképpen színezhetjük:
GÉL FESTÉKKEL:
1. A gélfesték rendkívül tömény, általában csak kis mennyiségre van szükségünk még intenzív szín eléréséhez is. Ennek adagolását fa fogvájó segítségével tehetjük meg egyszerűen. Merítsük a fogvájó végét a festékbe, majd kenjük a modell csokiba.
    
2. Vegyünk fel egyszer használatos gumikesztyűt és hajtogató mozdulatokkal dolgozzuk a csokiba. Mindig kis mennyiségű szinezékkel kezdjünk és ha szükséges keverjünk még hozzá több festéket. Hozzáadni mindig könnyebb, mint elvenni. Ha túl intenzív színt kaptunk, és halványítani szeretnénk, adjunk hozzá egy kis mennyiséget a színezetlen változatból.
  
3. Ha elkészültünk, formázzuk hengerré és tegyük légmentesen záródó zacskóba.

POR FESTÉKKEL:
1. A porfestékek nem túl intenzívek, ezért ebből több mennyiség kell, ami megváltoztathatja a csoki texturáját. Ha intenzív színt szeretnénk akkor válasszunk gél festéket. A porfestékből vegyünk ki egy kis mennyiséget egy kiskanál nyelével és tegyük a csoki közepére.
    
2. vegyünk fel egy egyszer használatos gumikesztyűt és hajtogató mozdulatokkal dolgozzuk a csokiba.
  
3. Ha elkészültünk formázzuk hengerré és tegyük légmentesen záródó zacskóba.Ajánlom, hogy a szinezést a felhasználás előtt pár nappal vagy akár hetekkel előbb végezzük el, egyrészt, mert időt nyerehetünk, másrészt hagyjuk a festéket beállni.